• 1/9
  • 2/9
  • 3/9
  • 4/9
  • 5/9
  • 6/9
  • 7/9
  • 8/9
  • 9/9

Mount Baker Remodel

Seattle, WA

This new detached home office studio and two-story addition to an existing bungalow were designed to maximize natural light and the indoor-outdoor connection as well as to create an open, natural flow between new and existing interior spaces.

The new studio building bookends the rear of the site and creates privacy from the alley while opening up to the yard. The main house addition and studio face each other across garden space and retain the same building vocabulary: simple forms punctuated by a regular rhythm of windows and doors, with green roofs on the single story portions. The two-story volume has a shallow pitched roof reminiscent of the existing house structure.

The clients, a couple with 2 small children, desired a large new kitchen with an adjacent family room open to the rest of the existing living spaces and with visual access to the garden. A commanding 10’ long kitchen island houses below counter storage, seating along one side, and prepping/cooking on the other while a bank of cabinets along the interior wall offers floor to ceiling storage.

Adjacent to the kitchen are a small nook with a desk, family room and mudroom all with access to the deck and garden.

The efficient plan of the new 820 sf two story portion accommodates modest sized bedrooms (3) and bathrooms (2). The master bedroom windows look out onto the family room’s green roof below as well as the studio’s across the yard with views of Lake Washington in the distance.

The new materials palette for this project include 3″ cedar lap siding, wood windows and doors. The interior finishes are fir cabinets through out, soapstone countertops in the kitchen, travertine slab and tile and glass mosaic tile in the bathrooms.